We ♥ groente

Toen ik een jaar of tien geleden een vegetarisch kookboek wilde maken, durfde niemand het uit te geven. En toen uiteindelijk, in 2013, alsnog mijn eerste vegakookboek I ♥ groente uitkwam, stonden we nog maar aan het allereerste beginnetje van De Grote Groentetrend. ‘De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was, náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij,’ jubelde ik op de achterflap. Om eerlijk te zijn: dat was meer wishful thinking dan wetenschap.

Maar hé, kijk nu eens wat er gebeurd is. Volgens het Voedingscentrum is nu zo’n 55 procent van de Nederlanders flexitariër. In de politiek en in de krant is de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten een dagelijks onderwerp geworden. Tijdschriften bezingen de schoonheid van selderij en schorseneren. Elk zichzelf respecterend restaurant biedt tegenwoordig een volwaardig vegetarisch menu aan. Vega en groenten zijn vandaag de dag hipper dan ooit.

Foto’s Annemarie Sabelis

En toch, hè. Toch hoor ik mensen om mij heen nog opvallend vaak verzuchten hoe lastig ze het vinden om hun maaltijden te, nou ja, plantificeren. Hoe moeilijk het is om steeds weer iets nieuws te bedenken, iets dat het liefst binnen niet al te lange tijd klaar is en waarmee je blije gezichten aan tafel tovert. En dus vond ik het tijd voor een nieuw kookboek, We ♥ groentemet vegetarische gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen. Een boek voor groentegekken – of ze nu carnivoor, flexitariër, vegetariër of veganist zijn – én voor iedereen die dat graag wil worden.

Zowel I ♥ groente  als We ♥ groente kreeg vele positieve reacties:

“Ik ben dol op Janneke’s recepten, omdat zij het begrijpt: met of zonder vlees of vis; je wilt gewoon lekker eten.” – Claudia de Breij

“Janneke kookt écht eten, voor échte mensen.” – Sylvia Witteman

“Het water loopt me in de mond. […] Is er iemand te vinden, kinderen meegerekend, die hierna nog ‘ik lust geen groenten’ durft te zeuren?” –  Karin Luiten

“Janneke Vreugdenhil schrijft zoals ze kookt: goddelijk lekker.” – Yvette van Boven

“I love groente is met zorg vormgegeven, heeft prachtige foto’s en ligt heerlijk in de hand. Het nodigt uit tot koken, en vraagt om keukenvlekken op de bladzijden.” – De Volkskrant

“Wij jubelen mee in het koor van lofzangers over I love groente!” – Trouw

En de recensies van We ♥ groente waren unaniem lovend. Een kleine selectie:

De Hippe Vegetariër: “Met de recepten uit We love groente zorgt Janneke ervoor dat dit kookboek onmisbaar is voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Alle recepten bevatten weinig en geen ingewikkelde ingrediënten en zijn zeer makkelijk te bereiden. Toch moedigt Janneke ons aan zich vooral níét aan haar recepten te houden. ‘Koken is geen exacte wetenschap. Vertrouw gewoon.’ Ze heeft groot gelijk! Wat er overigens voor mij uitspringt, is de toevoeging van de categorie ‘Restjesdag’. Hiermee brengt Janneke de kwestie voedselverspilling aan het daglicht en geeft zij aan dat dit niet nodig is!”

Chicklit.nl: “Janneke Vreugdenhil begint ieder gerecht met een persoonlijk stukje tekst met haar ervaring met het gerecht en haar tips hoe je het nog lekkerder kunt maken. Heerlijk persoonlijk en openhartig en leuk om als lezer een kijkje in haar kookleven te krijgen. Ze deelt We love groente in originele hoofdstukken op, zoals: starten of sharen, wie wil er soep en borrelvoer. Het is een lekker dik exemplaar is en je bent niet zomaar bij We love groente uitgegeten. En bij ieder gerecht staat een voortreffelijke afbeelding met het altijd kleurrijke gerecht.”

Lauriekoek.nl: “Al met al heeft We Love Groente mijn hart gewonnen. Er staan klassiekers in, trendy recepten maar ook genoeg nieuwe dingen uit de koker van Janneke. Het boek houdt zich zeker staande tussen alle andere kookboeken met groenten in de hoofdrol. Dat is een prestatie want dat zijn er op dit moment best veel. Het is zoals de intro al zegt geen veganistisch naslagwerk, er word niet overal benadrukt dat groenten eten gezond is. Het gaat om gewoon lekker en dat het lekker is is het allerbelangrijkste.”

%d bloggers liken dit: