Solo food was direct bij verschijnen, in 2016, een succes. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat steeds meer mensen solo leven. Jonge mensen, oude mensen, en alles ertussenin. Sommigen zijn gescheiden. Anderen zijn weduwe of weduwnaar, of hebben gewoon de liefde van hun leven nog niet gevonden. Maar steeds meer mensen kiezen er ook bewust voor om alleen te leven. Nederland telt op dit moment bijna 3,5 miljoen eenpersoonshuishoudens. De verwachting is dat dit aantal de komende decennia alleen maar zal stijgen.
In Solo Food gaat het mij om de culinaire consequenties van die tendens. Om al die singles die, misschien niet elke avond maar toch heel vaak, in hun uppie aan de prak zitten. Hoe doen ze dat? Er bestaat een hardnekkig clichébeeld van de alleenwonende man of vrouw die avond aan avond hangend voor de televisie een magnetronmaaltijd naar binnen schuift. Of troostelozer nog, een restje bonen uit een blik lepelt in het koude licht van de koelkast. Maar dat valt wel mee. Er wordt heus gekookt in eenpersoonshuishoudens.
Maar het is best lastig om die solomaaltijden een beetje spannend, gezond en gevarieerd te houden. Singles hebben over het algemeen een eenzijdiger dieet en consumeren bijvoorbeeld minder fruit, groente en vis. De statistieken zeggen ook dat alleenstaanden meer voedsel weggooien dan gezinnen. Wat niet zo raar is als je bedenkt dt supermarkten zich nog altijd voornamelijk op gezinnen richten; het merendeel van de verpakte producten is bedoeld voor 2 tot 4 personen.
Foto’s Floortje Ingen Housz
Intussen zijn in kookboeken, tijdschriften, kranten en op koopbloes en -websites nauwelijks eenpersoonsrecepten te vinden. Terwijl koken voor één toch echt een andere benadering vraagt dan koken voor een gezin. Een recept voor 4 deel je niet zomaar in vieren. Solo koken vergt een slimmere en tegelijk simpelere aanpak. De uitdaging is om met weinig ingrediënten (want je wilt zo weinig mogelijk weggooien) en in niet al te veel tijd iets fatsoenlijks te maken.
Ik hoop dat je door dit boek zult ontdekken dat koken voor jezelf heel bevredigend kan zijn. Misschien wel juist. In wezen ben jij namelijk je eigen ideale gast: iemand van wie je precies weet wat-ie lekker vindt.

VEEL MEDIA-AANDACHT VOOR ENGELSE VERTALING
Uitgeverij Harper-Collins verwierf in 2017 de rechten voor een Engelse vertaling van Solo Food, dat daar in 2018 uitkwam, een jaar later gevolgd door een editie in de Verenigde Staten. Het leidde tot een enorme stroom van publicaties in vooral Britse kranten en tijdschriften. Beroemde koks en kookboekenschrijvers als Claudia Roden (“It inspires to spoil yourself”), Yotam Ottolenghi en Jamie Oliver omarmden Solo Food en namen persoonlijk een exemplaar in ontvangst.
Er verschenen onder andere interviews in The Times, Metro, The Sun, Daily Mail, BBC Magazine en Psychologies, die allemaal ook enkele recepten uit Solo Food overnamen voor hun lezers.